browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De maand afsluiten!

Posted by on 30 April 2014

Na een hele korte nacht en veel machines was, wilde ik toch graag nog een stukje lopen door het BOS in Nederland en de ellenlange schemering weer meemaken. Ook om de maand april tot de maand met de meeste kilometers ooit te maken! Dat record was in handen van de maand september van 2013 met 257,8 kilometers in 1 maand. In april had ik er inmiddels 247 kilometer opzitten, dus het moest een rondje worden van ongeveer 10 kilometer! En ik hoefde geen snelheidsrecords te halen, dus 5 kwartier zou prima zijn.

september 2013


Mijn loopmaatje ging mee, blijkbaar ook toe aan een rustig tempo. Want ik had geen puf om snel te gaan of snel te moeten gaan. De eerste kilometer gingen we boven de 10 kilometer per uur en dat voelde niet als hoog tempo. We liepen over het nieuwe pad en na alle droge gebieden en het stof van Cyprus, was het heerlijk dat alle bomen groen waren en overal planten stonden. We kletsten wat af.
Iemand had mij aangeraden om de hartslagmeter goed om te doen en vast voor het lopen vochtig te maken om op die manier de pieken in het begin te vermijden. En dat werkte! De hartslag begon en bleef onder de 140! Op het treinspoor kwam een goederentrein voorbij.

Ik neem nu lekker gewoon een foto onderweg! We liepen het bos in. Het was al tegen negen uur en nog steeds was het licht. Hoe fijn is dat!
Ik werd erg, erg blij van de openstaande poort die aangeeft dat je het natuurgebied van het bos weer in mag! Helaas stikte het wel van de muggen. Ik heb er zelfs 1 opgegeten. Dat is dan het nadeel van vochtige gebieden!
Het tempo bleef rond de zes minuten per kilometer liggen, ongeveer 10 kilometer per uur. Dat koste geen enkele moeite en het was eenvoudig om hele verhalen te blijven vertellen. De hartslag bleef ook heel erg laag. Ik weet niet of dat komt omdat ik zo weinig had geslapen of dat mijn hart op zeeniveau geen moeite hoeft te doen om op tempo te blijven. We gaan het bospad op en dat kost iets meer inspanning. Inmiddels valt heel langzaam de duisternis in. Het is 9 uur geweest en we hebben dan wel geen zonsondergang gezien, maar de avond is definitief ingevallen. En het duurt langer dan een kwartier voor het donker word!
Als we de brug op lopen, gaat de hartslag even omhoog tot 149 slagen per minuut. Meer word het niet! Ik kan nergens vinden of een lage hartslag verband houdt met 1 nacht slecht slapen.
Over 10 kilometer doen we 1 uur en 10 seconden. Lijkt me heel erg keurig netjes! En dan ben ik moe – doodmoe. De 10 kilometer lijken er wel 40 te zijn geweest! Ik zeg dat ik langzamer ga lopen, maar net zo onmiddellijk als mijn loopmaatje zijn tempo verlaagt, dat lukt me niet. Ik vertraag wel en de laatste kilometer, daar doen we 6 en een halve minuut over, dat is 9,2 kilometer per uur. Het is donker geworden.

Er vluchten katten voor me uit en dat vind ik heel erg grappig. Op Cyprus lopen overal wilde katten rond, maar hier in Nederland kom ik drie katten tegen die niet voor me weglopen! Deze zien er met hun halsbandjes wel vele malen stadser en verzorgder uit…
Na 11  kilometer is het donker, is het genoeg geweest en ben ik moe. Ik heb (zoete) trek en wil door naar huis en naar bed. Met een gemiddelde van 9,7 kilometer per uur hebben we die 11 kilometer binnen 1 uur en tien minuten gelopen. 
De mooiste beloning is het maandtotaal. Nog nooit heb ik in 1 maand zoveel kilometers gemaakt! En ik train niet eens voor een marathon!

April 2014


Ik heb hiervoor minder tijd nodig gehad als in september 2013, toen lag het gemiddelde tempo op 8,5 kilometer per uur. Nu ligt het gemiddelde tempo op 9,4 kilometer per uur. Ik had er wel 3 activiteiten meer voor nodig! In september maakte ik 19 tochten van gemiddeld 13,7 kilometer per uur; de afgelopen maand heb ik 22 tochten gemaakt van gemiddeld 11,7 kilometer. In september heb ik het rondje van 36 kilometer om de Oostvaardersplassen heen gelopen. Het grootste verschil zit ‘m in de hoogte meters: waren het er in september nog 500, de afgelopen maand bijna 1400! Dus: meer gestegen in een hoger tempo! Bij gelijkblijvende hartslag. Dan zie ik ineens de progressie 🙂
Op naar de 260 kilometer in 1 maand, al gaat dat niet in mei gebeuren! Ik heb besloten de komende week even rustig aan te doen en mij aan mijn schema te houden wat de afgelopen week “vakantie” voorschreef!
 

Originele schema


Uitgevoerde schema


Zoek de verschillen
 

Comments are closed.