browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Meer dan tien kilometer door het Mooie Almere.

Posted by on 11 November 2014

Het huishouden is helemaal af. Ik SMSte mijn vriendin of ze naar de training ging, maar zij SMSte zelf tien kilometer te gaan lopen. Ik vroeg of ik mee mocht en tegen twee uur zat ik op de fiets naar haar toe. Ik had lang getwijfeld over de fiets, de lange broek, of ik de steunkousen zou uitproberen (het antwoord is in alle gevallen ja geworden); maar eigenlijk zat het ‘probleem’ in het feit dat ik al wekenlang niet meer dan tien kilometer heb gerend en ik vroeg me ernstig af of ik dat nog kon! Langzaam zouden we gaan, met kilometertijden tussen 6:20 en 6:30. We reden met de auto een stukje verder om rond de Lepelaarsplassen te gaan rennen. Het was prachtig weer, zonnig, niet te warm, maar er stond een fiks windje. Het rondje zou zelfs elf kilometer worden, en onderweg zijn er nul bushaltes of afsnijmogelijkheden.
We renden naar het gemaal toe en het ging hartstikke goed! Ik kwebbelde weer en de eerste twee kilometer gingen zelfs iets sneller dan 6:20. Je loopt dan heerlijk door het bos, het is zo mooi in Almere. We gingen de dijk op en dat is zo’n eind! Niet aan denken, gewoon verder kletsen… Fietsers groetten ons vriendelijk. Aan de ene kant de plassen en aan de andere kant het Markermeer. Wat een fijne stad is dit eigenlijk, zo midden in de natuur! De kilometertijden bleven hartstikke goed rond de 6:20 liggen. Met zijn tweetjes gaat het veel gemakkelijker. Ik heb maar weer eens uitgelegd hoe de kanjertraining werkt 🙂
Na 6 kilometer draaiden we tegen de wind in. En dan ben je in Almere het bokje! Ineens is het echt wel zwaarder, want de wind waait je over de plas tegemoet en die is niet mild! Ik vind het niet erg, ook al lijdt het tempo er wat onder en heb ik minder energie over om hele verhalen te vertellen. Er vloog een helikopter over. Na de dijk loop je ineens tussen het riet en langs helderblauw water. In de verte staan wat huizen, maar verder is het rustig en stil en zit je midden in de natuur. We waren wel blij de bocht om te gaan en de wind te laten voor wat het was. Er zaten bijna ongemerkt al 7 kilometer op! De steunkousen zijn wat warm, maar ik voel dat ze mijn kuiten hartstikke goed afsluiten en op de één of andere manier afkoelen en dat het prima aanvoelt. Ook al voel ik me met mijn nog net 40 jaar wat jong voor steunkousen…. Maar ik zag de Almeerse top-triatlete ook met steunbeenwarmers lopen in leuke kleurtjes, dus ik wil het dan ook best proberen. Twee paar sokken levert echter wel blaren op, dus ik ga de (prijzige) beenwarmers ook eens proberen.
Het werd wat zwaarder en ik voelde mijn knie/voet/andere knie, en mijn vriendin voelde zich wat leeg. Maar wij gaan niet wandelen! We moeten nog een stukkie en leggen het tempo gewoon iets lager. Tussen de 6:30 en 6:40. We gaan een brug over en daar zitten wat mensen met rollators op een bankje. Als je denkt dat het niet mooier kan worden, loop je door een open bos langs het water vol zwanen en eenden. Het is een soort ansichtkaart, maar dan in het echt. Zonnetje erop, kleurtjes helder, een blokje natuur midden in Nederlands nieuwste stad. En dan wordt de route ook nog versperd! Er staat een kudde koeien op het pad. We gaan na 10 kilometer wandelen, maar dat alleen maar om de koeien te passeren! De man erachter op de fiets had zijn camera al klaar staan, maar rennende dames en rennende koeien heeft hij niet kunnen filmen! Ik moest er wel om lachen. En we renden weer verder voor het laatste stukje.
We zijn geen stoplicht tegengekomen, we hebben langs het meer gerend, langs plassen, door bossen; over bruggetjes en smalle fietspaden vol modder. We komen nog een ophaalbrug over en dan zijn we terug bij de auto. 11 Kilometer héérlijk gelopen, zo moet het zijn! Genieten, gezellig en mooi. We gingen netjes strekken en rekken. Over de 11 kilometer hebben we 1 uur en 11 minuten gedaan met een gemiddelde tijd van 6:25. Hoe goed kun je het plannen! Dat is niet op topsnelheid, maar we hebben het mooi gedaan. Mijn hartslag mag nog wel iets lager worden, want die is nu 156 gemiddeld en die is langzaam aan opgelopen. In combinatie met het volgen van een dieet is het prima allemaal. Ik kan nog (gemakkelijk) meer dan tien kilometer lopen.
Dezelfde avond wandel ik samen met mijn vriend nog 4 kilometer in rondjes buiten om de atletiekbaan heen. Daarmee is dit in weken een dag met 23 kilometer op de (hard)loopteller en met 28.000 stappen een hoogtepunt in het grafiekje!

Comments are closed.