browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ank'ora' de Ontdekker Gaat Nuchter op Pad

Posted by on 14 March 2015

Dora The Explorer


 Dit is Dora
De meeste ouders met kleine kinderen kennen Dora. Dora gaat in afleveringen van een kwartier op Ontdekkingsreis en de peuter/kleuter kijkt mee op TV. Dora neemt haar vriendje Boots mee. Vanmorgen ben ik als Ankora in haar voetsporen getreden, ik heb om half 9 mijn persoonlijke Boots aangedaan en ging op 1 bekertje water naar buiten (nuchter voor het ontbijt was de opdracht)
Dora’s andere metgezel is haar backpack     Volgens het telkens weer klinkende liedje:    Rugzak! Rugzak!    Mooie dingen, gekke dingen!             Rood, of geel, of blauw!!          Ik heb alles wat je nodig hebt!          En alles is voor jou!! Rugzak!  Die neem ik voor dit uurtje hardlopen niet mee, maar ik doe mijn “camouflage rainjack” aan. En dan klinkt de muziek weer van de begintune: Kom mee Dora!
Di dididi di Dora, di dididi di Dora    Di dididi di Dora, di dididi di Dora
Dora, Dora, Dora klik op Dora!         ‘t Is weer dolle pret ga mee met Dora
En jij moet helpen, doe mee, stap in.           Come on…         Jij gaat met ons mee!
Ik mis: De Kaart. “Moet je nodig ergens heen        Treuzel dan niet en kijk meteen, op de kaart         Op de kaart 10x !   Op de kaaaaart!!” Die kaart moet ik in mijn hoofd maar eerst eens uittekenen. Er moeten drie doelen op komen te staan: De Verre Brug, de Nog Te Bouwen Uitkijkheuvel en het Oostvaarderscentrum. En daar gaan we dan op laag tempo met een lage hartslag en als einddoel: Weer Thuis.
De muziek start weer: Brug , Heuvel , Centrum       Everybody come on,       Kom allemaal mee
      Wees niet bang, het lukt je             Het wordt een heel leuk stukje
Waar gaan we heen? Naaaaaaaar De Burg!
Ergens hoorde ik dit muziekje tijdens het lopen in mijn hoofd en dan kom je er niet meer vanaf, in welk tempo je ook rent!     Onderweg zijn er allemaal “uitdagingen” die moeten worden opgelost door Ankora:
Uitdaging 1 dient zich direct aan: Hoge hartslag. Hoe die te verlagen? 1 Kilometer later is het opgelost! Dat ging vanzelf. Zo gemakkelijk Check.
Uitdaging 2: Honger. Niet aan denken. Straks paaseieren eten. Niet aan denken. Paasei-paasei. Neehee. Boterham met kaas. Met of zonder komkommer? Ik ga gewoon aan iets anders denken. Weegschaal. Ook geen goed idee in combinatie met eten. Chocolade. Melk. NEEHEE. Nog ‘s proberen aan iets anders te denken: Waarom kappen ze hier naast de ring de mooie hoge bomen om en komen er weer kleine boompjes te staan?! Typisch Almere. Gelukt 🙂 Check.
Daar is de Brug! Tamtam tamtam tamtatatamtam! de Brug! We hebben de verre brug! Door het bos naar de UitkijkheuvelTamtam tamtam tamtatatamtam. Saai tempo, goede hartslag, lekker genieten. Het is niks koud.
Uitdaging 3: Vogeltjes. Ik hoor heel veel vogeltjes en ik herken ze geen van allen. Ik zie een Vlaamse Gaai. Verder zie ik niemand anders. Tempo: check Hartslag: Check Omgeving: Check
Daar is de UitkijkheuvelTamtam tamtam  tam tata tamtamde Uitkijkheuvel Die Nog niet Af is! We hebben De Uitkijkheuvel! Die ging lekker snel. Nu naar het trein-viaduct. Tamtam tamtam tamtatatamtam.
Uitdaging 4: Paarden tellen. De hele rand van de Oostvaardersplassen staat vol paardjes.  123456789 101112131415 1617181920212223 24252627282930…… Het zijn er teveel! Weet je wat? We bewonderen ze gewoon – wel een kilometer lang. Check.
Uitdaging 5: 5 Kilometer. 32 minuten en 30 seconden. Snel? Nee Moe? Nee Zon? Nee Genieten? Ja! Check.
Daar is het CentrumTamtam tamtam tamtatatamtamHet OostvaardersCentrum! We hebben het Oostvaarderscentrum gehaald! En nu? Door naar huis, via de verre kant en een hertje als het even mee zit. Tamtam tamtam tamtatatamtam.
Uitdaging 6: Het Intervallen Pad. Doen we het of niet?! 1 Paal (nog) rustiger, 1 paal hard. Voor deze keer dan…. Hard gaan is voor deze stukjes vreselijk leuk en gemakkelijk. Mijn benen zijn blij met me. Check.
Uitdaging 7: Er rijdt een auto door het afgesloten bos. Het bos waar de herten mogen lopen. De auto verjaagt de herten. De auto mag dat. De auto is van staatsbosbeheer. Nu vind ik staatsbosbeheer even niet zo leuk. Ik zwaai toch naar de boswachters. Goede daad: Check.
Uitdaging 8: De brug op, langzaam. Nog langzamer. Andere hardlopers. Die gaan ook langzaam. Bootcampers. Zou ik dat ook moeten doen? Snel weer aan iets anders denken: paas-eieren. Fout. Maar ik realiseer me dat ik nu wel echt trek krijg. En plek moet maken voor de boterham-met-kaas. Liedje van Dora: Moet je nodig ergens heen    ……      Wel goed in combinatie met de weegschaal! Ik zwaai even naar de oma van een kind van school – aandacht afgeleid. Check.
Uitdaging 9: Tijdslimiet van 3 kwartier gehaald. 7 Kilometer. Grote Check. Nog niet thuis. Mag het park nog door. Eerder van de week 10 minuten over, dus die komen er nu lekker bij. Rustig uitlopen. Lastige combi met probleem 8. Moet je nodig ergens heen      Treuzel dan niet en kijk meteen        Toch maar rustig aan doen Kleine Check
Everybody come on,               Kom allemaal mee        Wees niet bang, het lukte             Het was een heel leuk stukje  We zijn thuis! We hebben het weer gehaald!     53 minuten. Acht kilometer.
Gemiddelde hartslag:138, zonder de eerste kilometer 133; dus is de opdracht CHECKed ** De weegschaal laten we buiten beschouwing en het worden twee boterhammetjes met hagelslag en een beker chocomelk. Tijd om een muurtje verder te slopen op deze zaterdag.

Comments are closed.