browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Intervalletjes: van zone 1 naar zone 4 en terug.

Posted by on 28 June 2015

Eerlijk gezegd zag ik vorige week al een beetje op tegen deze training… Zeker toen ik begin van de week zone 3 niet eens kon bereiken! Dan is zone 4 wel heel hard werken. Gisteren had ik dan ook geen enkele moeite met het uitstellen van de training, omdat het bezoek lekker uitgelopen was. Vanmorgen heb ik alle moed verzameld en een korte broek die niet lekker zat en een t-shirt aangetrokken. Het ontbijt bestaat voor nu uit twee bekers water. Er stond een programmaatje van 3 kwartier in het horloge, wat simpel begon en daarna zou gaan bestaan uit heel snel versus heel langzaam. Ik kwam moeders tegen die met hun kinderen aan het hardlopen waren of ouders/oma’s met een kinderwagen. Weinig hondenuitlaters en andere hardlopers deze keer.

Hartslag golfjes tussen zone 1 (laag) en zone 4 (de toppen)


Eerst 5 minuten zone 1. Dan 5 minuten zone 2. Tot zover geen probleem, op 1 kleine hartslagverhoging na. Relaxed. Maar toen… 1 minuut in zone 4. Na 40 seconden zat ik in de goede hartslagzone vanaf hartslag 163 per minuut, maar toen was de tijd al bijna voorbij! Ik ging heus flink hard met mijn 13 kilometer per uur. En dan weer 1 minuut om terug te komen in zone 1. Ik ga dan echt heel, heel langzaam. Er volgden twee minuten zone 4. Het begin is elke keer zwaar omdat je ineens moet versnellen. Ik haalde vader en dochter op de skeelers in die met hun rennende moeder/vrouw mee kwamen. En dan ga ik weer hardloopbegewingen maken, terwijl ik eigenlijk wandel om in zone 1 terug te komen. Ik ben elke keer binnen een minuut terug van hartslag 163 naar 135 en gelukkig had ik deze keer een minuut extra rust. De laatste interval van dit serietje in zone 4 vroeg 3 dikke minuten inspanning. Ik zette iets minder snel in aan het begin, maar als ik eenmaal in zone 4 zit en mijn hartslag dus boven de 163 ligt, dan blijf ik daar gemakkelijk 2 minuten langer in. Nog 1 minuutje in zone 1 wandelen en dan begint de serie opnieuw met 1 minuut zone 4.
Ik loop langs het water en zweet peentjes. Als ik terug moet zien te komen in zone 1 ziet mijn rode bezweette hoofd er raar uit terwijl ik super-superlangzaam ga. Gelukkig kom ik ook wat hardlopers tegen als ik in zone 4 lekker hard ga! De tweede serie gaat al beter. Ik weet nu dat het me lukt. En dat het me ook lukt om zone 1 en zone 4 af te wisselen, desnoods wandelend en sprintend! Wie had dat ooit gedacht…. Ik ren over de verharde fietspaden door het Kotterbos. De tweede serie gaat net iets langzamer dan de eerste, maar de momenten in zone 4 blijven ruimschoots boven de 12 kilometer per uur liggen.
Het laatste serietje merk ik dat het nog het meest lastig is om 1 minuut in zone 4 te rennen. Als je er net bent, is zone 1 alweer voorbij. De laatste keer dat ik drie minuten moet vertoeven in zone 4 denk ik er over om te gaan spijbelen, maar ik ga de brug op en dan kost het weinig moeite om de hartslag te verhogen. De brug af is lastiger! Net als de hartslag uit zone 4 valt, zijn de drie minuten voorbij. Ik ga 1+5 minuten uitlopen in zone 1. Geen enkele moeite mee. Mijn gemiddelde hartslag lag op dat moment op 148 en ik had 7,1 kilometer afgelegd in drie kwartier.
Mijn spieren en mijn linkerknie hebben er meer moeite mee dan ooit tevoren. Ik heb deze keer mijn compressiesokken verruild voor korte sokjes en blijkbaar zijn er wat spieren die daar niet meer aan gewend zijn! En ik heb nogal dorst. Om thuis te komen hobbel ik nog wat langer en zo kom ik 53 minuten later na een rondje van 8 kilometer weer thuis. Al met al heb ik 18 minuten in zone 4 gelopen en de gemiddelde snelheid in die zone is 13 kilometer per uur. Per saldo ben ik tevreden. Ik had er natuurlijk niet zo tegenop hoeven te zien, want inmiddels ben ik aardig getraind en kan ik de hartslagzones prima afwisselen. Met mijn conditie is niks mis als ik binnen een minuut zonder stil te staan de hartslag meer dan 30 slagen kan laten dalen. En door dit soort intervallen wordt ik uiteindelijk sneller.

Comments are closed.