browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Brief aan mezelf

Posted by on 9 April 2022

9 April 2012

Beste ik,

Daar sta je dan heel blij te zijn. Je hebt 5 kilometer achter elkaar hardgelopen. Zonder stoppen! In 30 minuten en 30 seconden. Het was leuk he? Wat ben je trots! En terecht! Want je bent pas net begonnen met hardlopen. Een half jaar geleden had je er nog niet eens aan gedácht. En nu, op je lekkere shape up schoenen en in je hardloopbroekje van de Kruidvat, heb je gewoon al 5 kilometer gerend. De paasdagen tegemoet. Het doel is gehaald.
Wat is er nou zo leuk aan, aan dat hardlopen? Buiten zijn en je fit voelen en nog meer afvallen, dat zal je zeker zeggen. Geloof me, het is een verslaving!
Zal ik je nog eens iets vertellen? Dit is pas het begin! Je kan je geen enkele voorstelling maken van hetgeen de komende tien jaar gaat volgen. Je hebt geen idee. Natuurlijk ben je nu van plan om 10 kilometer te gaan hardlopen. Dat lijkt heel wat. Maar voor de zomervakantie lukt je dat wel hoor! En dan een halve marathon. Lukt je ook wel. Je gaat nog een keer echte hardloopschoenen kopen en een hardloophorloge. Nu heb je daar nog geen idee van.
En het wordt nog veel gekker: trainingen in een groep en een marathon. Op dit moment heb je nog geen enkel idee of je half uur over 5 kilometer snel is en hoe je dat telt (in minuten per kilometer verklap ik vast) en of er nog andere mensen zijn die hardlopen. Wat die andere mensen doen. Het gaat nog een hele tijd duren voor je dat ontdekt. Het deel dat je tegen al die anderen altijd maar opkijkt, had je achterwege moeten laten!
Als je dat allemaal een beetje door hebt, heb je een trainer nodig. Hartslagzones, onverhard lopen, intervallen. Je gaat het tegenkomen en net als de afgelopen maanden werk je overal stap voor stap naar toe.
Vandaag heb je er nog nooit van gehoord: triatlon. Ik weet dat je nu nog denkt dat dat te maken heeft met skiën en schieten. Maar ook dat zal op je pad komen. En dan ga je drie sporten trainen, hoewel je hart altijd bij hardlopen zal blijven liggen. Deze week heb je alles bij elkaar 2 uurtjes hardgelopen, maar straks, over een jaar of 5 loopt dat op. Dan kijk je niet meer op van 8 uur per week of zelfs elke dag sporten.
Je kan nu nog stoppen! Gewoon thuis blijven! Geen tien kilometer gaan proberen! Maar dan mis al die geweldige mensen die je gaat leren kennen en met wie je een levensstijl deelt. Dan weet je niet hoe het is om je topfit te voelen. Je kunt blijven borduren en filmpjes blijven maken en een kind opvoeden. Maar met het geluk van kunnen sporten en bewegen wordt dat alles nog veel beter. Ik zei al dat het een verslaving is!
Na deze 5 kilometer volgen er zeker nog 17.500 hardloopkilometers. Dat je het vast weet.
En vandaag, tien jaar na de eerste 5 kilometer hardlopen staan er uren aan trainingen voor een hele triatlon. Het leven draait om fietsen, beter leren zwemmen, combineren en altijd weer dat hardlopen. Nieuwe schoenen. Lage hartslagzones voor 35 minuten staat er. Volkomen begrijpelijk inmiddels. Ingevoerd op een Garmin. Ook zo’n woord wat 10 jaar geleden nog niet in me opkwam. De schoenen lopen lekker, ik loop lekker, ik ken de weg, begrijp afstanden en hou me aan de hartslag. Foto’s maken onderweg. Alles opnemen en dateren. 5 Kilometer in alle rust. Ik weet niet meer waar ik 10 jaar geleden liep. Maar nu schrijf ik in mijn hoofd deze brief aan mezelf van 10 jaar geleden. Terwijl mijn voeten de stappen moeiteloos maken. Ik zweet. De kleren zitten lekker en ik weet prima wat ik moet doen. Ik ga alleen een stuk sneller dan 10 jaar geleden. De 5 kilometer red ik in 28 minuten. Met natte haren van het zwemmen.
Ondenkbaar, tien jaar geleden. Ik schrijf deze brief aan een totaal andere Anke als ik nu ben. Die eerste stap, die eerste 5 kilometer: het was groots. Zonder dat ik dat toen wist.



Ga zo door Anke! Het went. Uiteindelijk steelt het hardlopen je hart. Bepaalt het je leven. Wordt hardlopen een deel van jouw. Brengt het je alles waar ik nu sta en ren, tien jaar later. Niemand kan voorspellen wat er op het pad voor je ligt. Maar deze stappen waren buitengewoon waardevol. Vanaf hier word je je steeds meer en meer je beste zelf. Liefs en vooral: zet ‘m op! Groetjes van de Anke-van-nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =